1 | ||
fx = | ||
x+lny |
1 | 1 | |||
fy = | * | |||
x+lny | y |
d | d | 1 | d | ||||
f(x, y) = | ln(u) = | * | u = *) | ||||
dx | dx | u | dx |
d | d | d | d | d | |||||
u = | (x + v) = | x + | v = 1 + | v = **) | |||||
dx | dx | dx | dx | dx |
d | d | ||
v = | ln(y) = 0 | ||
dx | dx |
1 | 1 | |||
*) = | * 1 = | |||
x + ln(y) | x + ln(y) |
d | 1 | ||
f(x, y) = | |||
dx | x + ln(y) |
d | d | 1 | d | ||||
f(x, y) = | ln(u) = | * | u = *) | ||||
dy | dy | u | dy |
d | d | d | d | d | d | ||||||
u = | (x + v) = | x + | v = 0 + | v = | v = **) | ||||||
dy | dy | dy | dy | dy | dy |
d | d | 1 | |||
v = | ln(y) = | ||||
dy | dy | y |
1 | ||
**) = | ||
y |
1 | 1 | 1 | ||||
*) = | * | = | ||||
x + ln(y) | y | y(x + ln(y)) |
d | 1 | ||
f(x, y) = | |||
dy | y(x + ln(y)) |
y | ||
Może mi ktoś wytłumaczyć skąd się bierze wynik fx= | ||
x2+y2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |