wzory prostopadłych funkcji
Konrad: Wykres funkcji liniowej f jest prostopadły do wykresu funkcji liniowej g. Wykresy tych funkcji
przecinają się w punkcie A(−2, 8). Miejscem zerowym funkcji g jest liczba 2. Wyznacz wzór
funkcji f oraz wzór funkcji g.
Proszę o pomoc.
17 lut 12:50
Konrad: Mi wyszło: f(x)=4x+8 i g(x)=−1/4x+8. Czy to poprawnie?
17 lut 12:53
J:
f : y = ax + b
f(−2) = 8
g(−2) = 8
g(2) = 0 ... trzy równania, trzy niewiadome: a, b, c
17 lut 12:54
J:
u Ciebie A nie należy do prostej g
17 lut 12:55
J:
a i liczba 2 nie jest miejscem zerowym funcji g
17 lut 12:57