iksy w potędze.
zuru: Witam mam problem z tym zadaniem wychodzą mi dziwaczne wyniki, więc proszę was o pomoc

9
x+8*3
x−1=1
17 lut 12:19
J:
podstaw: 3x = t i warunek: t > 0
17 lut 12:27
J:
wynik nie jest wcale dziwaczny
17 lut 12:48
zuru: x
1=−4−
√17 x
2=−4+
√17
17 lut 12:59
J:
| | 8t | |
skąd ?.... masz równanie: t2 + |
| −1 = 0 ... rozwiązuj... |
| | 3 | |
17 lut 13:00
zuru: −3 i 1/3 dzięki
17 lut 13:06
J:
− 3 odpada !
17 lut 13:06
zuru: tak bo nie spełnia warunku, nie napisałem
17 lut 13:08
zuru: Ale jak się podstawi to pod pierwsze równanie to sie nie zgadza wynik
17 lut 13:16
J:
| | 1 | |
3x = |
| ⇔ 3x = 3−1 ⇔ x = −1
|
| | 3 | |
| | 1 | | 8 | | 9 | |
9−1 + 8*3−2 = |
| + |
| = |
| = 1 |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
17 lut 13:18
zuru: Dobra już czaje ale zaćmienie miałem, jeszcze raz dzięki
17 lut 13:20