123
gtu: Oblicz odległość puntu ( (2,0,1)
od płaszczyzny 2x+y−z−6=0
17 lut 12:18
gtu: bez minusa przy pierwiastku
17 lut 12:18
Gray: Nie, trzy razy więcej.
17 lut 12:29
AS: Mój wynik: √3/2 (pewny)
17 lut 12:45
Gray: Skąd ta pewność? Ja upieram się przy √6/2.
17 lut 12:51
gtu: pomyliłem znaki, wszystko się zgadza
Wie ktoś może jak oblicza się odległość punktu P=(−1,−1) od okręgu o równaniu
x
2+y
2+2x−2y=−1 ?
Jest na to jakiś wzór
17 lut 12:52
gtu: Wynik tamtego zadania to √6/2 na 100%
17 lut 12:53
Gray: Wyznacz środek okręgu → oblicz odległość środka od punktu → odejmij od tego długość promienia.
Wynik to Twoja odległość.
17 lut 13:07
gtu: W jaki sposób mogę z tego wzoru co podałem mogę przejść na wzór z którego mogę odczytać
współrzędne i promień ?
17 lut 14:08
J:
(x+1)2 − 1 + (y−1)2 − 1 = − 1
17 lut 14:11
gtu: mógłyś napisać jak to zrobiłeś ?
17 lut 14:15
J:
x2 + 2x = (x +1)2 − 1
y2 − 2y = (y−1)2 − 1
17 lut 14:17
gtu: dobra już wiem
wyszło
(x+1)2+(y−1)2=1
i teraz promien to 1
a srodek to (−1,1) czy (1, −1 ) ?
17 lut 14:25
J:
r =1 S(−1,1)
17 lut 14:26
gtu: wnynik =1 ?
17 lut 15:02
J:
tak
17 lut 15:03
AS: Ze skruchą przyznaję się do błędu − oczywiście √6/2
17 lut 15:32
Gray: Ludzką rzeczą jest błądzić, diabelską trwać w błędzie.
17 lut 18:58