gradient
matmaniszczy: Wyznaczyć gradient funkcji
f(x, y) = 3x2y − 4xy2 −ex − lny
w punkcie A(0, 1)
17 lut 12:06
J:
policz pochodne cząstkowe: po x , po y i po z
17 lut 12:12
matmaniszczy:
i co dalej ?
17 lut 12:14
J:
podstaw za x = 0, za y = 1 i masz gradient (fx , fy , fz)
17 lut 12:22
matmaniszczy:
f
x = −4 − 1 = −5
f
y = −1
tak

jak to zinterpretować ?
17 lut 12:28
J:
koniec: gradient = (−5,−1)
17 lut 12:30
matmaniszczy: okej. ale mam dalej pyt: podaj interpretację wyniku.
17 lut 12:33
J:
No wybacz .. kto tu jest studentem ?
17 lut 12:36
matmaniszczy: chodzi mi o to, że może masz jakiś pomysł ...
17 lut 12:57
matmaniszczy:
17 lut 14:31