Trójkąty prostokątne ABC i DEF są podobne. Wyznacz pole trójkąta DEF.
kleszcz:

Trójkąty prostokątne ABC i DEF są podobne. Przyprostokątne trójkąta ABC mają długości 5 i 12, a
przeciwprostokątna trójkąta DEF ma długość 26. Wyznacz pole trójkąta DEF.
5
2+12
2=x
2−−−−x=13
5A=
1326−−−−−−A=10
510=
12E−−−−−−E=24
P
DEF=
1210*24=120j
2.. Dobrze jest zrobione zadanie?
17 lut 11:52
kleszcz: Trochę źle oznaczyłem A=10 to jest a=10, a E=24 to jest b=24 i tak samo na rysunku powinno być.
17 lut 11:55
J:
tak , skala podobieństaw : k = 2
17 lut 11:58
kleszcz: ok
17 lut 12:06