Funkcja liniowa z kwantyfikatorami
lulek: Mam takie zadanie dla jakich wartości a i b funkcja y = ax+b spełnia podane warunki:
a) f(−1)=4 i ∃ x∊ (−2, ∞) f(x)>0
b) f(4)=−1 i ∃ x∊ (−∞, 6) f(x)<0
mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak zacząć, bo nie mam pojęcia, z góry dzięki
17 lut 10:14
Janek191::

y = a x + b
a) f(−1) = 4 więc a*(−1) + b = 4 ⇒ − a + b = 4
f( − 2) = 0 więc a*( − 2) + b = 0 ⇒ − 2 a + b = 0
czyli po odjęciu stronami
a = 4
b = 4 + a = 4 + 4 = 8
Odp. a = 4 , b = 8
y = 4 x + 8
=========
17 lut 10:21
lulek: Faktycznie, nie wpadłem, że to tak można zrobić, wielkie dzięki za pomoc
17 lut 10:26