Oblicz granicę ciągu zbieżnego
Bartłomiej: Oblicz granicę ciągu zbieżnego:
lim 3/*22n−58*4n+5
17 lut 09:00
Bartłomiej: lim 3 * 2
2n −5 / 8*4
n+5 tak jest prawidłowy zapis
17 lut 09:01
Janek191::
| | 3* 22n − 5 | |
an = |
| ? |
| | 8*4n + 5 | |
17 lut 09:22
Bartłomiej: Tak

Proszę o pomoc
17 lut 09:25
Janek191::
| | 3* (22)n − 5 | | 3*4n − 5 | | | |
an = |
| = |
| = |
| |
| | 8*4n + 5 | | 8*4n + 5 | | | |
więc
| | 3 − 0 | | 3 | |
lim an = |
| = |
| |
| | 8 + 0 | | 8 | |
n→
∞
17 lut 09:26
Bartłomiej: Dzięki wielkie!
17 lut 09:30
Bartłomiej: a taki przypadek:
lim 3
n−4
n+1/4
n+1 ?
17 lut 09:34
Janek191::
| | 3n − 4n + 1 | | | |
an = |
| = |
| = |
| | 4n + 1 | | | |
więc
| | 0 − 1 + 0 | | −1 | |
lim an = |
| = |
| = − 1 |
| | 1 + 0 | | 1 | |
n→
∞
17 lut 09:42
Bartłomiej: ale ta jedyneczka jest w potędze 4 do potęgi n+1 i tak samo w mianowniki=u
17 lut 09:58
Janek191::
| | 3n − 4n + 1 | |
an = |
| ? |
| | 4n + 1 | |
17 lut 10:12
Bartłomiej: Tak
17 lut 10:15
Janek191::
| | 3n − 4 n + 1 | | 3n − 4* 4n | | | |
an = |
| = |
| = |
| |
| | 4n + 1 | | 4* 4n | | 4 | |
więc
n→
∞
17 lut 10:15