pochodna
panpawel: jest tutaj ktoś jeszcze?
17 lut 01:59
Qulka: nie ma nikogo
17 lut 02:01
panpawel: Jak wykazać, że dla danego pola trójkąta, obwód jest najmniejszy gdy trójkąt jest równoboczny?
17 lut 02:03
panpawel: dodatkowo jest równoramienny
17 lut 02:06
zombi: | a+b+c | |
| ≥ 3√abc to coś da? |
| 3 | |
17 lut 02:07
Qulka:
obwód = 2a+2b
P= a•
√b2−a2 => b=
√P2/a2+a2
obwód = 2a +2
√P2/a2+a2 i np pochodna
17 lut 02:16
panpawel: Niezbyt

ppróbowałem zrobić z pochodnych ale syf wychodzi. Może da się inaczej?
17 lut 02:18
panpawel: @Qulka
to wywygląda znacznie lepiej niż moje
17 lut 02:21
panpawel: czyli jednak bez złożoności się nie obejdzie. Dzięki mimo wszystko
17 lut 02:25
Qulka: 2a+2
√P2/a2+a2
| | −2P2/a3 +2a | | −2P2/a2 +2a2 | |
Ob' =2+ |
| = 2+ |
| =0 |
| | √P2/a2+a2 | | √P2+a4 | |
ale wolfram mówi ze brzydkie będzie
17 lut 02:32
panpawel: a chcesz jeszcze wstawić jakieś wartości dla sprawdzenia? Bo mi się nie zeruje
17 lut 02:40
Qulka: ale w sumie takie musi być

bo jak równoboczny to a =
√P/
4√3
17 lut 02:40
Qulka: | | −2P2/a2 +2a2 | |
2+ |
| =0 //:2 |
| | √P2+a4 | |
P
2/a
2 −a
2 =
√P2+a4 //do kwadratu
P
4/a
4 −2P
2+ a
4 =P
2+a
4
P
4/a
4 =3P
2
a=
√P/
4√3
17 lut 02:45
Qulka:
| | (2a)2√3 | |
więc P= |
| więc jest to równoboczny  |
| | 4 | |
17 lut 02:48