(2x+50)dx | ||
Obliczyć całkę nieoznaczoną ∫ | ||
x2+10x+9 |
2x+10 | 1 | |||
∫ | dx+40∫ | dx | ||
x2+10x+9 | x2+10x+9 |
1 | 1 | |||
A ∫ | dx można zapisać jako: ∫ | dx, x+5=t | ||
x2+10x+9 | (x+5)2−16 |
1 | 1 | |||
∫ | dt=∫ | dt | ||
t2−16 | (t−4)(t+4) |
A | B | 1 | |||
+ | = | ||||
t+4 | t−4 | (t−4)(t+4) |
1 | ||
B= | ||
8 |
1 | ||
A=− | ||
8 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
∫ | dt= | ∫ | dt− | ∫ | dt | |||||
(t−4)(t+4) | 8 | t−4 | 8 | t+4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |