Oblicz całki nieoznaczone.
asmodeus94: Witam! Mam problem z dwoma całkami, do których nie za bardzo wiem w jaki sposób się zabrać:
2) ∫
√1−sinx dx
17 lut 00:02
Przemysław: 2) Może spróbuj:
sinx=t2
cosx=1−t4
po przekształceniach zostaje:
∫2t√1−t2dt−∫2t5√1−t2dt, można podstawić t=sinb, i przejść na:
∫2sinbcos2b db−∫2sin5bcos2b db
17 lut 00:44
Przemysław:
1) można wziąć x=t−1, 1−x=2−t i wychodzi
| | 2−t | |
∫√ |
| dt = ∫√2t−1dt ale dalej nie mam pomysłu |
| | t | |
17 lut 01:12
J:
1)
| | 1−x | | 1−x | | x−1 | | 2 | |
t = √ |
| , t2 = |
| , − t2 = |
| , −t2 −1 = − |
|
|
| | 1+x | | 1+x | | x+1 | | x+1 | |
| | 2 | | −4tdt | |
x +1 = |
| , |
| = dx
|
| | t2+1 | | (t2+1)2 | |
| | −4tdt | | t2 | |
... = ∫t* |
| = −4∫ |
| |
| | (t2+1)2 | | (t2+1)2 | |
17 lut 09:04
asmodeus94: Bardzo dziękuję J i poproszę jeszcze o naprowadzenie do 2), bo jakoś sposób Przemysława do mnie
nie przemawia.
17 lut 12:04
J:
spróbuj tak:
| | 1 | |
a) 1 − sinx = t sinx = 1 − t , x = arcsin(1 − t) , dx = |
| dt
|
| | √1−(t−1)2 | |
albo:
| | 1 | |
b) sinx = t x = arcsint , dx = |
| dt |
| | √1−t2 | |
17 lut 12:26
17 lut 18:44
asmodeus94: up
17 lut 19:38
asmodeus94: up
18 lut 20:26
ZKS:
Napisałbyś z którą masz problem z a) czy z b) to można by było popróbować pomóc.
18 lut 21:02
asmodeus94: Zarowno z 1. jak i 2. Tylko te ze zbioru zadan sa dla mnie problematyczne.
18 lut 22:00
ZKS:
Dokończę sposób podany przez
J.
t = tg(u)
dt = [tg
2(u) + 1]du
| | tg2(u) | |
−4 ∫ |
| dt = −4u + 4 ∫ cos2(u)du = −4u + sin(2u) + 2u + C |
| | tg2(u) + 1 | |
| | 2t | |
−2arctg(t) + sin[2arctg(t)] + C = −2arctg(t) + |
| + C |
| | t2 + 1 | |
Wystarczy teraz wrócić do początkowego podstawienia. Dla sprawdzenie możesz policzyć pochodną
czy otrzymasz wynik pod całkowy.
Tylko według mnie dużo łatwiejszy sposób to
| | √1 − x | | 1 − x | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ (1 − x) * [arcsin(x)]'dx = |
| | √1 + x | | √1 − x2 | |
(1 − x)arcsin(x) + ∫ arcsin(x)dx = (1 − x)arcsin(x) + xarcsin(x) +
√1 − x2 + C =
arcsin(x) +
√1 − x2 + C
19 lut 02:58
ZKS:
Inny sposób na całkę drugą.
| | |cos(x)| | |
∫ √1 − sin(x)dx = ∫ |
| dx |
| | √1 + sin(x) | |
sin(x) = u
cos(x)dx = du
| | du | |
± ∫ |
| = ±2√1 + u + C = ±2√1 + sin(x) + C |
| | √1 + u | |
19 lut 03:14
asmodeus94: Bardzo Ci dziękuję, nie rozumiem jednak (2. całka) co się tam na samym początku stało. Tego
przekształcenia, że pojawiła się wartość bezwzględna z cos(x).
19 lut 12:14
asmodeus94: Dobra, już rozumiem
19 lut 12:16