prosze o wytłumaczenie tylko takie łopatologiczne:/
Booożena..: Wzór ogólny ciagu (an) określonego dla wszystkich liczb naturalnych n≥1 ma postać
an=√n3*3√n*6√n. wynika skąd że:
A. a3=p11{243} B.a3=9 C. a5=6√243 D. a3=2
16 lut 23:13
Booożena..: Nikt mi nie pomoże?
16 lut 23:49
Przemysław: an=√n3 3√n 6√n=n3/2 * n1/3 *
n1/6=n3/2+1/3+1/6=n(9+2+1)/6=n12/6=n2
Więc an=n2.
To równanie spełnia B. a3=32=9
16 lut 23:49
Przemysław: Tam pod koniec ma być: n12/6=n2
16 lut 23:51
Przemysław: Jak czegoś nie wiesz, to pytaj
16 lut 23:53