kombinaryka
zaczyna_kombinarykę: Ile jest liczb trzycyfrowych, w których zapisie cyfry tworzą ciąg niemalejący
16 lut 23:04
Przemysław: Jeżeli na początku mamy cyfrę 1, to dalej może być
(pod każdą podałem, ile możliwych cyfr może wystąpić po niej):
| 1 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 9 8 7 6 5 4 3 2 1 | |
| |
|
| |
Możliwości: 8+7+6+5+4+3+2+1=45
Dla cyfry 2, możliwe będzie
| 2 3 4 5 6 7 8 9 | | | 8 7 6 5 4 3 2 1 | |
| |
|
| |
Możliwości: 8+7+6+5+4+3+2+1=36
Dla 3:
| 3 4 5 6 7 8 9 | | | 7 6 5 4 3 2 1 | |
| |
|
| |
Możliwości: 7+6+5+4+3+2+1=28
4:
Możliwości: 6+5+4+3+2+1=21
5:
Możliwości: 5+4+3+2+1=15
6:
Możliwości: 4+3+2+1=10
Możliwości: 3+2+1=6
Możliwości: 2+1=3
0 nie może zaczynać liczby, bo liczba nie byłaby trzycyfrowa.
Łącznie możliwości:
3+6+10+15+21+28+36+45=164
Oczywiście mogę się mylić
17 lut 00:30
Frost:
Ciąg niemalejący czyli stały bądź rosnący. ( oczywiście 0 odpada na samym początku)
mamy 3 przypadki
1) wszystkie cyfry takie same 9 możliwości
2) 2 cyfry takie same 1 różna losujemy z 9 cyfr 2 i ustawiamy je w ciąg niemalejący np 1 2 2,
2 4 4
wylosowaliśmy liczby 1 i 2 ( dwójka jest dwa razy) Możemy ustawić z nich tylko 1 ciąg
| | | |
niemalejący ( sprawdź) Możliwości: | =36 |
| | |
3) Losujemy 3 różne cyfry np 5,2,4 i ustawiamy je w ciąg rosnący 2,4,5 ( Jest tylko 1 możliwość
ustawienia ich w ciąg rosnący)
Wszystkich możliwości: 84+36+9=129
17 lut 06:59
Frost: w 2 przypadku powinno być 9*8=72 możliwości
17 lut 07:13
Przemysław: 111 112 113 114 115 116 117 118 119 122 123 124 125 126 127 128 129 133
134 135 136 137 138 139 144 145 146 147 148 149 155 156 157 158 159 166
167 168 169 177 178 179 188 189 199
Razem: 45
222 223 224 225 226 227 228 229 233 234 235 236 237 238 239 244 245 246 247 248 249
255 256 257 258 259 266 267 268 269 277 278 279 288 289 299
Razem: 81
333 334 335 336 337 338 339 344 345 346 347 348 349 355 356 357 358 359 366 367 368
369 377 378 379 388 389 399
Razem: 109
444 445 446 447 448 449 455 456 457 458 459 466 467 468 469 477 478 479 488 489 499
Razem: 130
555 556 557 558 559 566 567 568 569 577 578 579 588 589 599
Razem: 145
666 667 668 669 677 678 679 688 689 699
Razem: 155
777 778 779 788 789 799
Razem: 161
888 889 899
Razem: 164
999
Razem: 165
Policzyłem komputerem

W moim rozwiązaniu brakowało oczywiście 999, a więc należy dodać do 164 jedną opcję i mamy 165.
Chyba, że mam błąd
17 lut 11:21
Frost: 84+72+9=165
17 lut 13:31
zaczyna_kombinarykę: ! trzy jednakowe cyfry 9
III tylko dwie jednakowe cyfry
112 113 114 115 116 117 118 119
122 133 144 155 166 177 188 199
Razem: 16
223 224 225 226 227 228 229
233 244 255 266 277 288 299
Razem: 14
334 335 336 337 338 339
344 355 366 377 388 399
Razem: 12
445 446 447 448 449
455 466 477 488 499
Razem: 10
556 557 558 559
566 577 588 599
Razem: 8
667 668 669
677 688 699
Razem: 6
778 779
788 799
Razem: 4
889
899
Razem: 2
Razem 165
Dziękuję wszystkim za natchnienie
Razem: 72
17 lut 14:22
zaczyna_kombinarykę: Ostatnią linijkę proszę wykreślić
17 lut 14:23