Funkcja kwadratowa z parametrem/wartość bezwzględna
Marysia: Dla jakich m równanie |x2−6x|=m ma co najmniej trzy rozwiązania.
Jak dla mnie jest to możliwe tylko w przypadku stałej funkcji liniowej y=[jakaś liczba] czyli w
tym przypadku musiałoby być y=0, ale nie wiem czy dobrze rozumuję, dlatego proszę o
rozwiązanie tego zadania.
16 lut 22:45
Tadeusz:
16 lut 22:59
Tadeusz:
−Narysuj wykres y=|x2−6|
−"tnij" go stałą y=m
−wnioskuj
16 lut 23:01
pigor: ..., niestety źle rozumujesz :
najlepiej zrób sobie wykres paraboli pod modułem :
f(x)=|x
2−6x|= |x(x−6)| i p=
12(0+6)= 3 , to |f(3)| = |−9| = 9 ,
a wtedy prosta y=m równoległa do Ox przecina wykres funkcji f
w 3−ech albo 4−ech punktach ⇔
0< m ≤ 9 ⇔
m∊(0 ;9> . ..
16 lut 23:05
Marysia: Jasna sprawa, teraz wydaje się to takie banalne, że aż mi wstyd..

Dziękuję bardzo panowie.
Przy okazji mam kolejne pytanie odnośnie założeń w tym zadaniu: Dla jakich wartości parametru m
trójmian kwadratowy f(x) = (m−1)x
2 + 2mx+3m−2 jest kwadratem pewnego dwumianu?
1) Δ=0
2) m−1>0 Dlaczego tutaj nie wystarczy sam warunek m≠1?
16 lut 23:18
Marysia: Czy potrafi ktoś w łatwy sposób wyjaśnić?
17 lut 00:36
zombi: Bo ma być kwadratem, czyli przed x2 musi być liczba dodatnia, bo jak podnosisz dwumian do
kwadratu to nie otrzymasz przez x2 nigdzie minusa.
17 lut 01:46