pochodna z parametrami
33arch: Wyznacz wartość parametrów p i q, dla których funkcja f(x) =
px + 5p + q(x + 4)(x + 1)
ma w punkcie x = − 3 ekstremum równe −1. Sprawdź czy to min czy max.
Czyli z treści zadania dowiaduje się iż f'(−3)=0, a f(−3)= −1.
Przydało by się policzyć wzór pochodnej, ale nie umiem tego zrobić ze względu na te parametry

Pomoże ktoś?
Z góry dziękuje
16 lut 22:11
Przemysław: Ale te parametry to chyba się traktuje jak stałe przy liczeniu pochodnej (o ile się nie
mylę)
16 lut 22:41
33arch: Jako stałe czyli mam rozumieć, ze ma tego nie zmieniać czy liczyć pochodną z f. stałej ?
16 lut 22:45
Przemysław: Jak stałe, czyli jak 1, 2 czy 2340. Tak mi się wydaje.
16 lut 23:02
33arch: No to wtedy nie zgadza mi się z odpowiedzią. Chyba, ze źle liczę po prostu.
16 lut 23:07
Przemysław: Spróbuję policzyć, jak będę miał wynik to wyślę
16 lut 23:10
Przemysław: | | −px2−5px−4p+2px2+10px+2qx+5px+25p+5q | |
f'(x)= |
| |
| | x4+10x3+33x2+40x+16 | |
16 lut 23:18
Przemysław: Po uproszczeniu:
| | px2+21p+10px+2qx+5q | |
f'(x)= |
| |
| | x4+10x3+33x2+40x+16 | |
16 lut 23:21
33arch: W odp. mam iż w liczniku ma być wszytsko na "−", ale liczby się zgadzają. Czyli ja coś źle
liczyłem, zaraz jeszcze raz przeliczę

Dzięki!
16 lut 23:24
Przemysław: | | 1 | |
Wychodzi mi, że q=0, p= |
| |
| | 9 | |
16 lut 23:24
33arch: q = o, ale p =1 − tak jest w odp.
16 lut 23:33
16 lut 23:35
Przemysław: To f(x) to jest
| | px+5p+q | |
f(x)= |
| |
| | −(x+4)(x+1) | |
czy
16 lut 23:41
33arch: Ok, teraz patrze i przepisując polecenie dodałem minusa w mianowniku, co pewnie zniekształciło
Twoje wyniki w stosunku do tych w odp − przepraszam najmocniej

Nie zmienia to faktu, ze bardzo mi Pan pomógł, za co dziękuje, jak będe miał jeszcze jakieś
pytania to sie tu odezwę
16 lut 23:42
Przemysław: Nie ma problemu, z tym p, to faktycznie wyjdzie 1, a z minusem w mianowniku −1

Cieszę się, że mogłem pomóc.
16 lut 23:44