matematyka finansowa
xyz: Oprocentowanie w I roku wynosi 10%
w II roku 8%
w III roku 8%
Kapitalizacja przez pierwsze półtora roku co 6 miesięcy, potem co 3 miesiące.
Obliczyć dla 10000 po 3 latach.
Ktoś, coś, jakiś pomysł?
16 lut 22:09
pigor: ..., widzę to bez wykładów z
matematyki finansowej i podatku belki tak:
10000 * (1+
1310%)
3 * (1+
16*8%)
6=
= 10000 (1+
130)
3 (1+
175)
6 = 10000*1,0333
3*1,0133
6=
= 10000* 1,10326* 1,0825 = 10000*1,194279 =
11942,79 zł . ...
16 lut 23:28
pigor: ...oj ...

nie tak, bo 10% było
tylko
w I−szym roku, dlatego policz może tak::
10000 * (1+
12*10%)
2 * (1+
14*8%)
0,5 * (1+
16*8%)
6= ...
16 lut 23:40