Geometria analityczna z analizą
Razor3: Prosta l przecina dodatnie półosie układu współrzędnych w punktach A i B. Wyznacz równanie tej
prostej jeżeli |AB|=6√2 i obwód trójkąta ABO jest największy. O(0,0) Czy to zadanie da się
zrobić tylko za pomocą pochodnych?
16 lut 22:04
Janek191::

x > 0 i y > 0
I AB I = 6
√2
A = ( x , 0)
B = ( 0, y)
oraz
x
2 + y
2 = ( 6
√2)
2 = 72 ⇒ y
2 = 72 − x
2 ⇒ y =
√72 − x2
Obwód Δ ABO
L = x + y + 6
√2 = x +
√72 − x2 + 6
√2
L(x) = x +
√ 72 − x2 + 6
√2
więc
| | − 2 x | | x | |
L '(x) = 1 + |
| = 1 − |
| = 0 ⇔ |
| | 2 √ 72 − x2 | | √ 72 − x2 | |
| | x | |
⇔ |
| = 1 ⇔ x = √ 72 − x2 ⇔ x2 = 72 − x2 ⇔ 2 x2 = 2*36 ⇔ |
| | √72 − x2 | |
⇔ x = 6
W punkcie x = 6 funkcja L ' zmienia znak z + na − , więc wtedy obwód L
osiąga maksimum.
Wtedy y =
√72 − 62 = 6
A = ( 6, 0) B = ( 0 , 6)
y = a x + b
0 = 6 a + b
6 = 0 + b ⇒ b = 6
−−−−−
a = − 1
−−−−−
Równanie prostej l :
y = −x + 6
==========
17 lut 01:49
Razor3: Dziękuwa! Właśnie tak miałem, tylko myślałem, że jest jakieś inne prostsze rozwiązanie.
17 lut 14:43