matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rownianie stycznej
misia:
Niech f (x) = 2 −3/x. Równanie stycznej do wykresu funkcji f w punkcie (3, 1) jest postaci y = ax + b. Współczynnik a w tym równaniu wynosi:
16 lut 21:14
Tadeusz:
3
f(x)=2−
x
3
f'(x)=
x
2
1
f'(3)=a=
3
16 lut 21:44