całka
całka:
| | x2+3 | | x2+3 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx |
| | (x−1)(x2−1) | | (x−1)2(x+1) | |
rozkłada na ułamki proste jaką ma postać ?
16 lut 21:12
ICSP: | A | | B | | C | |
| + |
| + |
| |
| (x−1) | | (x −1)2 | | (x+1) | |
16 lut 21:12
całka:
Dziękuję CI bardzo

!
16 lut 21:25
całka:
A(x+1)(x−1)+B(x+1)+C(x−1)2 ?
16 lut 21:42
ICSP:
16 lut 21:44
całka:
Z tym mam problem Obliczyć objętość bryły powstałej przez obrót wokół osi oz figury płaskiej
zadanej nierównościami
T1:1≤x≤e, 0≤y≤lnx
16 lut 21:48
ICSP: aa z tym to już Ci niestety nie pomogę
16 lut 21:50
całka:
Trudno
16 lut 21:50
całka:
a takie coś ?
korzystając z różniczki funkcji obliczyć przybliżoną wartość wyrażenia arctg1,1
16 lut 21:52
ICSP: też słabo

Poszukaj
PW, albo
Gray. Oni na pewno będą wiedzieć.
16 lut 21:56
całka:
a możesz sprawdzić rozkład bo chyba źle mi wyszło
A=0 ?
B=2
C=1
16 lut 22:19
ICSP:
16 lut 22:23
całka:
Gray ? jesteś
16 lut 23:04
Gray: Jestem.
17 lut 09:08
Gray: arctg1,1≈?
Ze wzoru Taylora:
f(x
0+h)≈f(x
0)+f'(x
0)h,
zastosowanego do funkcji f(x)=arctgx w otoczeniu punkty x
0=1 i dla h=0,1 mamy
| | 1 | | π | | 1 | | 5π+1 | |
arctg1,1≈arctg1+ |
| 0,1= |
| + |
| = |
| . |
| | 1+12 | | 4 | | 20 | | 20 | |
17 lut 10:06
J: Objętość bryły:
V = π∫ln
2xdx w granicach (1,e)
∫ln
2xdx = .... u = ln
2x dv = 1
= xln
2x − 2∫lnxdx ..... u = lnx v = 1
= x
2ln
2x − 2xlnx + 2∫dx = x
2ln
2x − 2xlnx + 2x + C
17 lut 10:21
J:
do bani ...

to był obrót wokól osi OX
17 lut 10:25
J:
wokół osi OZ nie powstanie żadna bryła, tylko figura płaska ( pierścień )
17 lut 10:39