wartosc
funkcja: Rozwiaz nierownosc :
x+2|x+2|<2x−1
16 lut 21:04
16 lut 21:12
funkcja: A nie mozna zrobic tego tak , ze rozpisac |x+2|= ... Dla x≥0 itd i pozniej podatawic do wzoru
funkcji , policzyc x i zrobic czesc wspolna lub sume? Nie wiem czy wspolna czy suma

ale
chyba suma. Da sie tak?
16 lut 21:23
funkcja: Prosze o wypowiedz kogos kto wie czy mozna tak zrobic.
16 lut 21:31
5-latek: Jakbys nie widzial to wartosc bezwzgledna masz w mianowniku i nie moesz napisac ≥ tylko >
Poza tym x>−2 i x<−2 (to co napisal Tadeusz
Dla x>0 bys mial jesli w mianowniku by bylo |x|
16 lut 21:33
Tadeusz:
pod modułem masz |x+2| .... więc co tu ma x≥0

?
16 lut 21:34
funkcja: ok rozpisze dokladnie to, o co chcialem zapytac, czy mozna tak to robic :
Rozpisac wartosc bezwzgledna mianownika :
{ x+2 dla x+2>0 (x> −2)
|x+2| {
{ −x−2 dla x+2<0. (x< −2)
No i 2 przypadki . mozna tak czy nie za bardzo?
16 lut 21:52
funkcja: I jak?

pomoze ktos rozwiazac ten problem?
16 lut 22:02
5-latek: Mozesz zapisac tak
|x+2|=x+2 dla x>−2
|x+2|=−x−2 dla x<−2
Poco tyle kombinujesz ?
16 lut 22:05
funkcja: Okej , dokladnie to chcialem sie dowiedziec. Powstawialem tak i cos mi nie wyszlo

wynik ma
wyjsc x nalezy (−
∞;−2) u (1;3) . Mnie wyszlo x nalezy (−1,1) u (1,3>
16 lut 22:11
pigor: ..., musi ci wyjść tak jak ci radzą, bo inaczej (

trudniej)
możesz oczywiście też np. tak
| x+2 | | 2 | |
| < |
| /* |x+2|(x−1)2 i (*) x∊R\{−2,1} ⇒ |
| |x+2| | | x−1 | |
⇒ (x+2)(x−1)
2 − 2|x+2|(x−1) < 0 ⇔ (x−1) [(x+2)(x−1)−2|x+2| ] < 0 ⇔
⇔ (x+2<0 i (x−1)[(x+2)(x−1)+2(x+2)]<0) v (x+2>0 i x≠1 i (x−1)[(x+2)(x−1)−2(x+2)]<0) ⇔
⇔ (x<−2 i (x−1)(x+2)(x+1)<0)
v (x>−2 i x≠1 i (x−1)(x+2)(x−3)<0) ⇔
⇔
x<−2 v 1< x< 3 ⇔
x∊(−∞;−2) U (1;3). ...
16 lut 22:40
funkcja: Dziekuje wszystkim za pomoc

pigor − chyba bede robil Twoim sposobem jednak bo mi wychodzi dobrze. Zaraz sprobuje jeszcze
raz tym wczesniejszym.
17 lut 15:11