f
suma ciągu arytmetycznego: oblicz sumę S20 ciągu arytmetycznego
b) a6=5,5 a11=9
16 lut 20:46
Przemysław:
a
6=a
1+5r
a
11=a
1+10r
a
n=a
1+(n−1)r
16 lut 20:49
Eve:
a11−a6=5r, oblicz r a potem a1 i a20
16 lut 20:49
suma ciągu arytmetycznego: ale dlaczego a11−a6 to jest 5 r
16 lut 21:35
suma ciągu arytmetycznego: jak mam obliczyć a1?
16 lut 21:41
Przemysław: a11 − a6 = a1+10r−(a1+5r)=a1−a1+10r−5r=5r
z tych 2 pierwszych równań, które napisałem w 20:49
16 lut 21:47
suma ciągu arytmetycznego: nie rozumiem o co ci teraz chodzi

r mi wyszło 0,7 ok, to zrozumiałam, ale jak teraz obliczyć a1 i a20
16 lut 21:48
Przemysław: "
a11−a
6=..." miało być oczywiście
16 lut 21:48
Przemysław: Napisz, jak liczysz
16 lut 21:48
suma ciągu arytmetycznego: a11−a6=5r
9−5,5=5r
3,5=5r
r=0,7
jak obliczyć s20 skoro nie mam a1?
16 lut 21:52
Przemysław: Wylicz np. z a11=a1+10r
a1=a11−10r
16 lut 21:54
suma ciągu arytmetycznego: no dobrze, ale dlaczego 10r?
16 lut 21:56
Przemysław: Ciąg arytmetyczny działa tak, że kolejny wyraz tworzysz dodając do poprzedniego r.
Więc jak masz dane a1, to chcąc mieć a2, bierzesz: a2=a1+r
potem:
a3=a2+r=a1+2r
a4=a3+r=a2+2r=a1+3r
zauważamy prawidłowość, że ogólny wzór na an=a1+(n−1)r
więc przy a11 mamy a11=a1+(11−1)r=a1+10r
16 lut 21:59
suma ciągu arytmetycznego: ok, już rozumiem

ty to jesteś jakiś geniusz, ciekawe czy dostane na kartkówce pozytywną ocene
16 lut 22:01
16 lut 22:03