Trójkąty
panda3:

W ΔABC z wierzchołka C poprowadzono odcinek na bok AB w taki sposób,że podzielił go na odcinki
w stosunku 1:2,analogicznie z wierzchołka B poprowadzono odcinek na bok AC dzieląc go również
w stosunku 1:2. Dany jest kąt CAB=α. Oblicz stosunek pola trójkąta ABC do pola czworokąta ADEF
16 lut 20:41
panda3: Macie jakieś wskazówki ? bo kompletnie nie wiem co robić... myślałam o wykazaniu że któreś
trójkąty są do siebie podobne ale nie mogłam znaleźć zależności ;c pomocy...!
16 lut 21:41
panda3 : Podbijam
19 lut 14:46
Mila:
Masz odpowiedź?
19 lut 20:11
panda3 : Niestety nie :c
27 lut 00:45
Qulka: było rozwiązane to zadanie ale wyszukiwarka o tej porze nie działa
27 lut 01:15
panda3 : Niestety się z nim nie spotkałam na tej stronie ;c
27 lut 19:34
Bogdan:

Szkic rozwiązania (bez komentarzy)
(pierwszy rysunek)
P
1, P
2, P
3, P
4 − pola figur
P = P
1 + P
2 + P
3 + P
4 to pole trójkąta ABC
P = 3(P
1 + P
3) = 3P
1 + 3P
3 (*) i P = 3(P
1 + P
4) = 3P
1 + 3P
4 ⇒ P
4 = P
3
2P
1 + 2P
3 = P
2 + P
4 ⇒ 2P
1 + 2P
3 = P
2 + P
3 ⇒ P
2 = 2p
1 + P
3
−−−−−−−
(drugi rysunek)
1 | | 1 | | 3 | |
| P = P1 + 2P1 + P1 + |
| P3 ⇒ P = 12P1 + |
| P3 (**) |
3 | | 2 | | 2 | |
| 3 | |
(*) i (**) ⇒ 3P1 + 3P2 = 12P1 + |
| P3 ⇒ P3 = 6P1 ⇒ P = 21P1} |
| 2 | |
| P | | 21P1 | | 7 | |
Odp.: |
| = |
| = |
| |
| P3 | | 6P1 | | 2 | |
27 lut 21:03
Bogdan:

Jeszcze jedno spojrzenie na to zadanko: P
1, P
2, P
3 − pola trójkątów.
2(P
1 + 2P
1 + P
2) = 2P
2 + P
3 ⇒ P
3 = 6P
1
2(P
1 + P
3) = 2P
1 + P
2 + 2P
2 ⇒ 14P
1 = 2P
1 + 3P
2 ⇒ P
2 = 4P
1
Pole trójkąta ABC: P = P
1 + 2P
1 + P
2 + 2P
2 + P
3 = 21P
1
Pole czworokąta ADFE: 2P
1 + P
2 = 6P
1
28 lut 01:01