https://www.google.pl/search?q=punkt+o+jest+%C5%9Brodkiem+okr%C4%99gu+o+%C5%9Brednicy+ab+%28tak+jak+na+rysunku%29.+k%C4%85t+%CE%B1+ma+miar%C4%99&biw=1366&bih=635&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=aT7iVM6wC4GqUM-RhLgC&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgdii=_&imgrc=FM0UE8kKgoxKWM%253A%3BM9sOJHb_ku3Y7M%3Bhttp%253A%252F%252Fonak.freehost.pl%252F162013sie.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fonak.freehost.pl%252F7.Planimetria.html%3B330%3B230
Punkt O jest środkiem okręgu o średnicy AB(tak jak na rysunku). Kąt α ma miarę?
A. 40 B.50 C.60 D.80
I mam taki pomysł, który przedstawię na swoim rysunku. Kąty β−ta są równe i mają po 40
stopni(180−100/2=40). Więc kąt α ma miarę 90−40=50 stopni−−−−−−−B. Dobrze jest?
tak?