oblicz pochodną
Ola: jak policzyć
a) pochodną z (sinx)cosx gdzie x ∊(0; π/2)
b) monotonicznosc
16 lut 20:03
Ola: mój błąd (sinx)cosx
16 lut 20:05
Ola: (sinx)cosx
16 lut 20:06
Przemysław: (sinx)cosx?
16 lut 20:06
Przemysław: sorki, dopiero odświeżyłem
16 lut 20:06
Przemysław: (sinx
cosx)'=(e
cosxln(sinx))'=
| | cos2x | |
=ecosxln(sinx)*( |
| −sinxln(sinx)) |
| | sinx | |
Chyba, że się pomyliłem
16 lut 20:11
Ola: też tak mam

a jak z tego monotoniczność ?
16 lut 20:14
Przemysław: sprawdzić gdzie pochodna jest dodatnia, gdzie ujemna
16 lut 20:18
Przemysław: f'(x)>0 − f. rosnąca
f'(x)=0 − f. stała
f'(x)<0 − f. malejąca
16 lut 20:19
Ola: to wiem tylko jak to policzyć dla tej pochodnej
16 lut 20:25
16 lut 20:32
Przemysław: W sumie nie wiem

Może ktoś inny się wypowie
16 lut 20:41
3Silnia&6: Nie wiem czy takie cos przejdzie:
(sinx)
cosx(cosxctgx − sinxlnsinx) > 0 ⇔ (cosxctgx − sinxlnsinx) > 0
sin x = t , t ∊ (0,1)
ln e
(1−t2) / (t2) > ln t
e
(1−t2) / (t2) > t
e
x − f. roznwartosciowa, u nas e do 1−t
2/t
2, f. parzysta −> roznowartosciowa dla t>0 (wiec
dla t∊(0,1) tym bardziej)
f(t) =e
(1−t2) / (t2) , g(t) = t
f(0
+) =
∞ (zapisze to w taki sposob) > g(0) = 0
f(1
−) = 1
+ > g(t) =1
wiec 0 < sin x < 1 − rozwiazanie
moze sie sprawdzi
16 lut 20:57