Szereg Taylora
ada: Szereg Taylora
Co to właściwie jest, wiem jak się je liczy ale fajnie byłoby gdyby ktoś podał prostą definicję
żeby nie było wątpliwości. Np. kiedy rozwijamy w szereg Taylora funkcję taką i taką w
konkretnym punkcie − o co chodzi?
16 lut 19:45
ada: I do czego w zasadzie się tego używa?
16 lut 19:50
PW: Jaką znowu definicję? To jest twierdzenie, ma konkretne założenia i tezę. Koniec,
kropka.
16 lut 19:52
ada: OK, po prostu staram się to sobie wyobrazić więc proszę o pomoc
16 lut 20:11
ada: BŁAGAM
16 lut 20:28
Przemysław: Zdaje się, że chodzi o przybliżenie tej funkcji w danym punkcie przez odpowiedni wielomian.
16 lut 20:33
PW: Przykład. Chcemy znaleźć przybliżenie liczby ln2. Umiemy obliczyć kolejne pochodne funkcji lnx
i ich wartości w punkcie x
0 = 1. Obliczmy wyrazy rozwinięcia ln2 = ln(x
0+1).
f(x
0) = ln1 = 0
| | 1 | | 1 | |
f'(x) = |
| , f'(x0) = f'(1) = |
| = 1 |
| | x | | 1 | |
| | 1 | | 1 | |
f''(x) = − |
| , f''(x0) = − |
| = −1 |
| | x2 | | 12 | |
Napisz odpowiednie wyrazy szeregu Taylora (reszta w postaci Lagrange'a z trzecią pochodną):
ln2 = ln1 + ...
16 lut 21:18