wyznacz
minionek: Wyznacz wartość wyrazenia
2 coś α −sinα ∊
−−−−−−−−−−−−−− jeżeli tgα= 4/5
2
16 lut 19:03
16 lut 19:17
minionek: A jakoś bardziej po ludzku ?
16 lut 19:24
PW: A gdybyś tak po ludzku zapisał polecenie (bez "coś" i "∊") to byłoby łatwiej. Ułamek pisze się
jako
U {licznik} {mianownik}
bez spacji po "U" i między "} {".
16 lut 19:27
minionek: Wyznacz wartość wyrazenia
| 2cosα−sinα | | 4 | |
| jeżeli tgα= |
| |
| 2 | | 5 | |
16 lut 19:53
PW: Dla kąta ostrego α wystarczy narysować trójkąt prostokątny o przyprostokątnych a = 4 i b = 5,
obliczyć przeciwprostokątną
c z twierdzenia Pitagorasa i zastosować definicje:
16 lut 20:01
marcello: No ok , podstawiam do tych definicji i co potem ?
16 lut 20:10
PW: Potem do tego co kazali obliczyć.
16 lut 20:19