Zadanie maturalne
arek199602: Znajdź wszystkie pary liczb naturalnych takie,że ich NWD=6 a ich NWW=210
x,y∊N
210=x*y/6
x*y=1260
x=6*k
1
y=6*k
2
gdzie k∊N i k
1, k
2 oraz są względnie pierwsze bo NWD(x,y)=6 proszę o wytłumaczenie
dlaczego jeśli NWD (x,y)=6 to k1 i k2 są względnie pierwsze
16 lut 18:54
Eve:
gdyby tak nie było, to mozna znaleźć kolejny wspólny dzielnik, np. 3 i 4 są względnie pierwsze,
a 6 i 9 juz nie, więc 6=3*2 a 9=3*3 i masz kolejny czynnik do NWD
16 lut 18:56
arek199602: dzięki
16 lut 19:01