Oblicz pochodną 1 i 2 stopnia z x*e^-x
adam: Oblicz pochodną 1 i 2 stopnia z x*e−x
16 lut 18:29
Janek191::
f(x) = x*e−x
więc
f '(x) = 1* e−x + x* e−x*( − 1) = e−x − x*e−x
f ''(x) = − e−x − ( x* e−x)' = −e−x − ( e−x − x* e−x) = −2 e−x + x*e−x
16 lut 18:40
adam: Skąd to −1 w pierwszej pochodnej? Nie rozumiem jaki wzór zastosować do e−x
16 lut 18:48
Przemek: chociażby możesz wziąć wzór na pochodną ilorazu.
16 lut 18:51
adam: Okej, dziękuję bardzo. Jeszcze jedno pytanie, jeżeli przyrównam drugą pochodną do 0 to po
przekształceniu równania otrzymam:
−2+x=0
czy źle myślę? (pytam bo to z zadania na wklęsłość/wypukłość.
16 lut 19:05
Janek191::
Tak , bo e−x > 0
16 lut 19:07
adam: okej dziękuje.
16 lut 19:08