Prawdopodobieństwo
Kuba: Spośród liczb naturalnych {0, 1, 2, 3, ... n} losujemy bez zwracania dwie liczby a i b.
Oblicz prawdopodobieństwo, że |a−b|<2
16 lut 18:06
PW: Warunek |a − b| < 2 oznacza przy takim losowaniu po prostu "wylosowano dwie kolejne liczby z
ciągu (0,1,2,...,n)".
16 lut 18:11
Frost: Ω=n*(n−1)
pierwszą liczbę a losujemy na n sposobów drugą b na (n−1) sposobów
|a−b|<2
a−b<2 ∧ a−b>−2
wychodzi nam
b>a−2 ∧ b< a+2 a,b ∊ N
b∊ (a−2,a+2) ∧ a ∊N
rozważmy dwa przypadki
1)dla a = 0 i dla a=n
2)oraz dla a ∊{1,2,3,... (n−1)}
dla pierwszego przypadku jeśli a =0
b∊(−2,2) i b∊N
więc b=0,1 ale losujemy bez zwracania więc 0 nie może być b=1
dla a=n
b∊(n−2,n+2) i b∊N oraz b≤n
b=n−1
Dla skrajnych liczb 0 i n jeśli je wylosujemy musimy wylosować konkretne liczby
Prawdopodobieństwo wylosowania takich liczb
dla pozostałych przypadków czyli dla liczb (n−2) po wylosowaniu którejkolwiek np dla a=7 b=6
lub b=8 ( sprawdź na przykładach)
A− prawdopodobieństwo, że |a−b|<2
P(A)=P(1)+P(2)
| | 1 | | n−2 | | 2 | |
P(A)= |
| + |
| * |
| |
| | n(n−1) | | n | | n−1 | |
zgadza się?
16 lut 18:26
Kuba: nadal nie wiem jak to zrobić. Według mnie prawdopodobieństwo będzie nieskończenie małe, bo
im więcej liczb bierzemy pod uwagę tym mniejsze.
16 lut 18:48
Kuba: cofam poprzedni wpis
16 lut 18:48
PW: Kuba, a masz odpowiedź? Nie chce mi się tłumaczyć dlaczego, ale pozwolę sobie nie zgadzać
się z Frostem.
16 lut 18:53
Kuba: Dzięki za pomoc
16 lut 18:55
Kuba: Nie mam odpowiedzi
16 lut 18:55
Frost: PW Jeśli możesz to powiedz mi gdzie mam błąd albo w skrócie napisz swoje rozumowanie.
16 lut 18:59
PW: Przyjąłeś jako zdarzenia elementarne uporządkowane pary liczb.
Każda para różniąca się o 1 występuje dwa razy:
(0,1) i (1,0)
(1,2) i (2,1)
.........
(n−1, n) i (n, n−1)
Nie ma potrzeby rozpatrywania osobno zera i n; tu jest błąd, który polega na twierdzeniu, że
pary z zerem i n występują tylko po razie.
16 lut 19:17
Frost: Czyli moja odpowiedź jest zła
16 lut 19:27
PW: Zła.
16 lut 19:31
Frost: Ja rozbiłem to na dwa przypadki liczb 0 i n możemy wylosować tylko liczby 1 i n−1 a dla
pozostałych np dla 5 4 lub 6 dla 6 5 lub 7 itd...
16 lut 19:34
Frost: Według Twojego toku myślenia takich par jest n
Teraz musze dojść gdzie mam błąd
16 lut 19:45