√1+lnx | ||
∫ | dx | |
xlnx |
1 | |
dx = dt | |
x |
√1+lnx | √1+t | |||
∫ | dx = ∫ | dt jak dalej to pociągnąć ![]() | ||
xlnx | t |
√1+t | ||
∫ | dt | |
t |
1 | |
dt = du | |
2√1+t |
√1+t | u | u2 | u2 − 1 + 1 | |||||
∫ | dt= ∫ | * 2udu= 2∫ | du = 2∫ | du= | ||||
t | u2−1 | u2−1 | u2−1 |
1 | 1 | 1 | ||||
2∫1+ | du = 2∫du + 2∫ | du = 2u + 2∫ | du | |||
u2−1 | u2−1 | u2−1 |
1 | A | B | |||
= | + | ||||
u2−1 | u−1 | u+1 |
1 | 1 | |||
A = | , B = − | |||
2 | 2 |
1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||
∫ | du = | ∫( | − | )du = | (ln(u−1) − ln(u+1)) + C | |||||
u2−1 | 2 | u−1 | u+1 | 2 |
1 | 1 | 1 | ||||
2u + 2∫ | du = 2u + | (ln(u−1) − ln(u+1)) + C = 2√t+1 + | (ln(√t+1 −1) − | |||
u2−1 | 2 | 2 |
1 | ||
ln(√t+1 +1)) + C = 2√lnx+1 + | (ln(√lnx+1 −1) − ln(√lnx+1 +1)) + C | |
2 |
1 | 1 | |||
2u+2∫ | du=2u+ | (ln(u−1)−ln(u+1))+C | ||
u2−1 | 2 |
1 | 1 | |||
2u+2∫ | du=2u+2* | (ln(u−1)−ln(u+1))+C | ||
u2−1 | 2 |
u−1 | ||
Wtedy to się zgadza, bo (ln(u−1)−ln(u+1))=ln | , czyli tak jak w odpowiedziach | |
u+1 |
u−1 | ||
(z tym, że faktycznie to powiniec być moduł, czyli ln| | |, tak jak oni napisali, bo | |
u+1 |
dx | ||
∫ | =ln|x|+C | |
x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |