Oblicz
Klaudia: Oblicz 2log(2)3
16 lut 17:49
J:
= log232 = log29
16 lut 17:50
Janek191::
2log2 3 = 3
16 lut 17:50
J:
inaczej to widziałem
16 lut 17:50
Klaudia: to jest 2log(2)3
16 lut 17:54
Janek191::
Bo tak piszą, że trudno " się połapać "
16 lut 17:55
J:
to moje rozwiązanie jest złe
16 lut 17:55
Klaudia: Jak to rozwiązać?
16 lut 17:59
Janek191::
Masz podany wynik :
a
loga b = b − jest taki wzór
16 lut 18:04
Klaudia: Sorry zadanie jest takie 2log(8)3
16 lut 18:06
Klaudia: dobra już wiem
16 lut 18:12
Janek191::
log8 3 = log23 3 = 13 log2 3 = log2 313 = log2 3√3
więc
2log8 3 = 2 log2 3√3 = 3√3
16 lut 18:21