Wykaż, że liczba 8 + 8^2 + 8^3 +... + 8^50 jest podzielna przez liczbę 72.
Agre: Wykaż, że liczba 8 + 8
2 + 8
3 +... + 8
50 jest podzielna przez liczbę 72.
Poproszę o pomoc
16 lut 17:44
Frost: hmm.. ja zapisałem tą liczbę jako ciąg geometryczny o a
1=8 q=8 n=50
jeśli liczba jest podzielna przez 72 więc
istnieje liczba k dla której
czyli
trzeba teraz wykazać, że k ∊ N
i tutaj jak na razie się zatrzymałem. Spróbuje coś wykombinować
16 lut 17:57
5-latek: a moze podzielna przez 73 mialo byc?
16 lut 18:05
PW: Po wyłączeniu 8 przed nawias mamy iloczyn liczby 8 i sumy ciągu geometrycznego. Wystarczy
pokazać, że ta suma dzieli się przez 9.
16 lut 18:05
PW: Albo jeszcze lepiej:
8 + 82 = 72
83 + 84 = 82(8+82) = 82·72
itd.
16 lut 18:08
Frost: Brawa dla mnie 7*8=72...
| | 850−1 | |
powinno być k*8*9= 8* |
| |
| | 7 | |
16 lut 18:08