Trygonometria
dzik: Sprawdz czy równość cos4x + sin4x = 1 − sin22x jest tożsamością trygonometryczna.
16 lut 17:11
J:
sprawdź ....cos4x + sin4x = (sin2x + cos2x)2 − 2sin2xcos2x = ?
16 lut 17:16
dzik: To wyjdzie 1 − 2sin
2xcos
2x
Prawa strona zaś 1− (2sinxcosx)
2 = 1−4sin
2xcos
2x
Dobrze zrobilem

?
16 lut 17:24
J:
| | 1 | |
... nie = 1 − 2(sinxcosx)2 = 1 − 2( |
| sin2x)2 |
| | 2 | |
16 lut 17:27
PW: Tak. Na pytanie "czy jest tożsamością" można też znaleźć odpowiedź podstawiając konkretną x
pokazującą, że L ≠ P.
16 lut 17:28
dzik: To w końcu ja dobrze zrobilem czy źle ?
16 lut 17:30
J:
popatrz 17:27 .. to jest prawidłowe
16 lut 17:33
dzik: Ok a mogę to Twoje jeszcze podniesc do kwadratu czyli by bylo 1 − 12sin22x ? Mogę tak ?
16 lut 17:36
J:
tak ...
16 lut 17:37
dzik: Dziekuje
16 lut 17:41