iloraz tego ciagu jest rowny
lalala: | | 2n | |
ciag geometryczny (an) okrelony jest wzorem oglnym a2= |
| . iloraz tego ciagu jest |
| | 3 | |
rowny.
A.2 B.2/3 C. 1/2 D1/3 odpowiedz poprawna to odpowiedz A . ale prosze naprowadzcie mnie i
dokladnie wyjasnijcie.
PS. nie mam polskich znakow − sorki
16 lut 17:00
Przemek: 2) a
n=a
1*q
(n−1)
Porównując 1) i 2), mamy, że q=2
16 lut 17:21
Przemek: 2) a
n=a
1*q
n−1
miało być
16 lut 17:22
lalala: skad 1/3 ?
16 lut 17:51
Przemek: dzielenie jest odwrotnością mnożenia
16 lut 17:52
Przemek: Dzielenie przez liczbę to mnożenie przez odwrotność
16 lut 17:53
lalala: o ja, az mi glupio , nie mysle cos xd, dzieki wielkie
16 lut 17:54
Przemek: Spoko
16 lut 17:55
lalala: ok, no a to " Porównując 1) i 2), mamy, że q=2" to jak niby mam porownac ?
16 lut 17:56
Przemek: No masz dwa czynniki, w obu wyrażeniach na an.
Jeden z tych czynników jest podnoszony do potęgi (w obu przykładach).
Wnioskuję więc, że te dwa czynniki mają ten sam charakter we wzorze.
16 lut 17:58
Przemek: Tak trochę na wyczucie
16 lut 17:58
Przemek: Możesz spróbować:
| a1 | | 1 | |
| jest stałe i |
| jest stałe |
| q | | 3 | |
16 lut 18:05
lalala: nie rozumiem dalej, nwm co mam podstawic, nie nawidze ciagow..
16 lut 18:19
Przemek: | | 2n | | 2n | |
Jak masz w treści zadania dokładnie? an= |
| czy a2= |
| ? Tak dopytuję tylko. |
| | 3 | | 3 | |
16 lut 18:21
lalala: an
16 lut 18:22
lalala: potrafi to ktos jeszcze wytumaczyc ?
16 lut 18:27
Przemek: To dobrze, bo tak założyłem, że jest
| | a1 | |
No po prostu jak masz |
| to jest zwykła liczba, a1 jest dobrane dowolnie, więc możesz |
| | q | |
| | a1 | |
wziąć a1= |
| (w tym przypadku, dla nas) |
| | q | |
wtedy masz a
1*q
n=a
1*2
n
dzielisz obie strony przez a
1 i masz:
q
n=2
n
pierwiastek n−tego stopnia po obu stronach i masz:
q=2
16 lut 18:28
lalala: dobra to co napisaeles to juz wiem ale teraz wez zloz mi to w calosc, bo pomieszane to jakies
16 lut 18:31
lalala: prosze prosze i dziekuje ze i tak jestes bardzo cierpliwy w porownaniu do innych obdarowanych
wiedza z matmy xd
16 lut 18:36
Przemek: No dobra, masz dwa wyrażenia na a
n.
Oznaczyłem je 1) i 2).
Przyrównujesz do siebie:
robisz te operacje co w 18:05.
zostaje Ci:
weźmy:
q
n=2
n
q=2
16 lut 18:37
Przemek: Spoko, taki mocny z matmy nie jestem (jeszcze)

Trochę tam namieszałem wcześniej ale już
powinno być dobrze. Sam powoli ogarniałem tutaj na bieżąco
16 lut 18:39
lalala: jak nie jestes jak jestes !

to ja jestem dno xd, dzieki wielkie
16 lut 18:46
Przemek: Spoko, jak czegoś nie rozumiesz jeszcze, to pytaj
16 lut 18:48