procęty
iwona: jak oblicza się procęty proszę o pomoc PILNE
16 lut 16:47
J:
procętów się nie oblicza
16 lut 16:50
Janek191:
Może chodzi Ci o procenty ?

Napisz treść zadania .
16 lut 16:57
iwona: jak je obliczyć
16 lut 16:58
iwona: ogulnie
16 lut 16:58
J:
ogulnie też się nie liczy
16 lut 17:01
Janek191:
Czy ta Iwona to z rodziny mistrza polskiej ortografii Pana Bronisława ?
16 lut 17:04
PW: iwąko, napisz kąkretne zadanie, bo "tak ogulnie" to było na lekcjach.
16 lut 17:05
Janek191:
Np. 25 % liczby 180 , to 0,25*180 = 45
16 lut 17:06
iwona: do klas szóstych pewnej szkoły uczeszcz 76 uczniów 75% szóstoklasistów uczestniczyło w
wycieczce do kina ile uczniów nie wzieło udziału w wycieczce prosze też o działania
16 lut 17:08
iwona: dzięki
16 lut 17:09
Janek191::
75 % z 76 = 0,75*76 = 57
76 − 57 = 19
==========
16 lut 17:12
Janek191::
75 % z 76 = 0,75*76 = 57
76 − 57 = 19
==========
16 lut 17:12
Dziadek Mróz:
x − 6−klasiści
y − wycieczkowicze
z − kanapowce

y = 75% * x = 0.75 * 76 = 57
z = x − y = 76 − 57 = 19
Odp. Na wycieczkę nie pojechało 19 osób.
16 lut 17:15