pomocy
Robert: rowiąż równanie graficznie i algebraicznie
x−2y=0
3x−y=10
po wyliczeniu wychodzi mi że x =4
y=2
teraz niewiem jak narysować dwie proste żeby przecieły mi się w tych dwóch pkt .
mógłby mi ktoś napisać/narysować wykres jak to zrobić ?
16 lut 16:25
16 lut 16:31
J:
przetną się oczywiście w jednym punkcie (4,2)
16 lut 16:32
5-latek:

Teraz pomysl nad tym co napisales
Odpowiedz na pytanie . czy dwie proste moga sie przeciac w dwoch punktach ?

W ilu conajwyzej punkatch moga sie przeciac dwie proste ?
jesli dobrze wyliczyles to x=4 i y=2 to beda wspolrzedne punktu przeciecia sie tych dwoch
prostych (powiedzmy niech to bedzie P=(4,2)
16 lut 16:35
Robert: to mi też wyszło tak samo , ale co dalej mam zrobić i jak żeby te dwie proste nasrysować
?
16 lut 16:35
Robert: tak w jednym pkt . ale chodziło mi że na osi x 4 a y 2
16 lut 16:36
Robert: miałem na myśli 2 współrzędne
16 lut 16:38
5-latek: Robert nie przesadzaj . Wykresy funkcji liniowej to sie robi chyba w podstawwej szkole
16 lut 16:39
5-latek: Jesli dwie wspolrzedne to dobrze .
16 lut 16:39
Janek191::
16 lut 17:42