pomóż
suma ciągu arytmetycznego: rozwiąż równanie.
a) 1+5+9+13+...+x=190
proszę o wytłumaczenie wraz z rozwiązaniem
16 lut 15:32
J:
| | 2 + (x − 4) | |
z lewej to ciąg arytmetyczny: a1 = 1 r = 4 i jego suma: Sn = |
| *X |
| | 2 | |
16 lut 15:36
J:
| | 2 +(x − 1)*4 | |
Poprawka: Sn = |
| *x = 190 |
| | 2 | |
16 lut 15:37
suma ciągu arytmetycznego: wiem, że ciąg arytmetyczny i że różnica wychodzi 4 ale jak ja mam to zrobić?
16 lut 15:39
Przemek: S
n=190
a
n=a
1+(n−1)r=x
a
1=1
r=5−1=4
(2+(n−1)*4)*n=380
2n+n
2*4−4n=380
4n
2−2n−380=0
2n
2−n−190=0
i kwadratówka
16 lut 15:41
J:
2 + 4x(x −1) − 380 = 0 ... to jest równanie kwadratowe
16 lut 15:42
Przemek: A potem x=a1+(n−1)*r=1+(n−1)*4
gdzie n policzysz z tego równania kwadratowego
16 lut 15:42
Przemek: Oczywiście mogłem się pomylić.
16 lut 15:43
Bogdan:
| | x + 3 | |
x = 1 + 4(n − 1) ⇒ n = |
| to jest liczba składników sumy |
| | 4 | |
| 1 | | x + 3 | |
| * |
| (1 + x) = 190 i x∊N |
| 2 | | 4 | |
16 lut 15:44
suma ciągu arytmetycznego: nic nie rozumiem aczkolwiek dziękuje
16 lut 15:48
Bogdan:
i dalej:
[(x + 2) + 1] * [(x + 2) − 1] = 190*8 ⇒ (x + 2)2 − 1 = 1520 ⇒ (x + 2)2 = 1521
√1521 = 39
x + 2 = −39 ⇒ x = −41 sprzeczność lub x + 2 = 39 ⇒ x = 37
16 lut 15:50
Przemek: Masz wzór na sumę wyrazów ciągu arytmetycznego, jest ona równa 190 (dane w zadaniu).
we wzorze na sumę masz an, jest ono równe a1+(n−1)*r
a1=1 (dane w zadaniu)
r=a2−a1=5−1=4
wstawiasz wszystko do wzoru i liczysz, jedno równanie, jedna niewiadoma.
16 lut 15:50
suma ciągu arytmetycznego: a ile wynosi n
16 lut 15:53
Bogdan:
Wyjaśniam: a
n = a
1 + r(n − 1), tu a
n = x, r = 4, a
1 = 1,
| | x + 3 | |
a więc x = 1 + 4(n − 1) ⇒ n = |
| |
| | 4 | |
| | 1 | | 1 | | x + 3 | |
Sn = |
| *n*(a1 + an) ⇒ |
| * |
| *(1 + x) = 190 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
16 lut 15:53
Przemek: n liczysz z tego równania:
2n2−n−190=0
czyli
Δ=(−1)
2−4*2*(−190)=1521
√Δ=
√1521=39
| | 1−39 | |
n1= |
| <0, więc niemożliwe |
| | 2*2 | |
więc n=10
16 lut 15:59
suma ciągu arytmetycznego: tak super też mi wyszło na samym poczatku n=10 a dlaczego w odpowiedzi w pod jest x=37


?
16 lut 16:03
J:
bład w odpowiedzi ... sam wyraz 37 ma wartość 145
16 lut 16:05
suma ciągu arytmetycznego: DZIĘKUJE, już się bałam że czegoś nie rozumiem
16 lut 16:06
Przemek: Nie no chyba x=37, bo x=a
n=a
1+(n−1)*r=1+(10−1)*4=1+9*4=37
tzn. oczywiście mogłem się pomylić
16 lut 16:15
suma ciągu arytmetycznego: dzięki
16 lut 16:36