Pochodna.
Kamila: Pochodna:
f'(x)=((cosx)
sin2x)'=(e
sin2x*ln(cosx))'=(sin2x)'*ln(cosx)+sin2x*(ln(cosx))'=
| | 1 | | sin2x | |
=cos2x*ln(cosx)+sin2x* |
| =(cosx)sin2x*(cos2x*ln(cosx)+ |
| ) |
| | cosx | | cosx | |
Czy dobrze to rozwiązałam?
16 lut 14:22
J:
źle ...
(sin2x) = 2cos2x
| | 1 | |
(ln(cosx))' = |
| (−sinx) |
| | cosx | |
16 lut 14:26
Kamila: f'(x)=((cosx)
sin2x)'=(e
sin2x*ln(cosx))'=(sin2x)'*ln(cosx)+sin2x*(ln(cosx))'=
| | 1 | | (sin2x)*(−sinx) | |
=2cos2x*ln(cosx)+sin2x* |
| (−sinx)=2cos2x*ln(cosx)+ |
| |
| | cosx | | cosx | |
a teraz?
16 lut 14:32
J:
teraz tak .. drugi człon można zapisać: − sin2xtgx
16 lut 14:34
J:
oczywiście zapomniałaś na poczatku: (cosx)sin2x
16 lut 14:35
Kamila: Dziękuję za pomoc
16 lut 14:35
Kamila: tak wiem, teraz na szybko zapomniałam..
16 lut 14:36
Dziadek Mróz:
Najlepiej dziel funkcję na części, a jeżeli wiesz co robisz to licz w biegu.
16 lut 15:20