równania okręgu!
gunia: PROSZĘ O SZYBKĄ POMOC!
1.do okręgu (x−7)2 +(y+1)2=25 poprowadzono styczne z początku układu współrzędnych.
Oblicz pole trójkąta którego wierzchołkami są punkty styczności oraz punkty przecięcia
stycznych.
2. Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt A=(2,2) oraz przez punkty przecięcia
okręgu x2+y2−4x−4y−1=0
z prostą y+x=1
3.dane są punkty a=(−4 −2) b=(7 9) i c=(6 2). napisz równanie okręgu o środku w punkcie C
stycznego do prostej AB
4.napisz równanie stycznych poprowadzonych z punktu p=(0.−5) do okręgu opisanego na trójkącie o
wierzchołkach a=(4,2) b=(7,1) c=(6,−2)
5.okrąg którego środek leży na prostej 2x−y=0 jest styczny do prostych y=x+6 i y=−x+2 znajdź
równanie tego okręgu.
16 lut 13:43
Tadeusz:

5)
Środek okręgu S=(x, 2x) jest równoodległy od obu prostych
| | |x−2x+6| | | |−x−2x+2| | |
|
| = |
| ⇒ |−x+6|=|−3x+2| |
| | √2 | | √2 | |
−x+6=−3x+2 lub −x+6=3x−2
2x=−4 4x=8
x=−2 x=2
dalej już banał
16 lut 14:14