| 2a | ||
2a−b = | , (2a)2 = 25 (2b)3 = 27 .... i licz dalej | |
| 2b |
| ln(25) | ||
a = | ||
| ln(4) |
| ln(52) | ||
a = | ||
| ln(22) |
| ln(5) | ||
a = | ||
| ln(2) |
| ln(27) | ||
b = | ||
| ln(8) |
| ln(33) | ||
b = | ||
| ln(23) |
| ln(3) | ||
b = | ||
| ln(2) |
| 5 | ||
= 2ln(5/3)/ln(2) = {loga(b) = logc(b)/logc(a)} = 2log2(5/3) = | ||
| 3 |
| 2a | 5 | |||
po co logarytmy ? 2a = 5 , 2b = 3 | = | ... i kropka ![]() | ||
| 2b | 3 |
4a=25 ⇒ (2a)2=52⇒ 2a=5
8b=27 ⇒ (2b)3= 33⇒ 2b=3
| 2a | 5 | |||
2a−b= | = | |||
| 2b | 3 |