matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Długość odcinka EA?
kleszcz:
https://www.google.pl/search?q=proste+ad+i+bc+sa+rownolegle&biw=1366&bih=635&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=ytfhVKDiMZDtaNiEgugE&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgdii=_&imgrc=wQn1HCFpn6qL1M%253A%3B_SF0HZLk6bbzbM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.matemaks.pl%252Fgrafika%252Fmatura09032012%252Fzadanie14.gif%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.matemaks.pl%252Fzadania%252Fzadanie351.html%3B339%3B153
Proste AD i BC są równoległe. Długości odcinków ED, DC oraz AB podane są na rysunku. Długość odcinka EA jest równa: A.4 B.8 C.9 D.10
10
15
=
EA
EA+4
10(EA+4)=15 EA 10EA+40=15EA 40=5EA/:5 EA=8−−−−Odp. B. Dobrze jest?
16 lut 12:50
Janek191:
Tak
x
4
=
⇒ x = 8
10
5
16 lut 13:05
kleszcz:
Ale ten mój sposób co zrobiłem poprawny jest?
16 lut 13:08