..
nowy : Znajdz sumę czwartych potęg równania x2 +5x −1=0
Oczywiście wzory Vieta, ale mi nie wychodzi.
16 lut 12:45
Qulka: napisz jak robisz podpowiemy gdzie błąd
16 lut 12:46
bezendu:
Qulka masz dziś czas na fizykę ? Trzeba w końcu zacząć naukę
16 lut 12:52
nowy : Dobra.
(x1 +x2)2 −2x1x2 = x12 +x22
(x12 +x22) −2x12x22 =x14 +x24
Czy to jest dobrze ?
16 lut 12:56
Qulka: tak dobrze jest
16 lut 13:00
Qulka: bezendu dziś tak ale po 21

lub jutro rano
16 lut 13:00
J:
druga linijka : nawias do kwadratu
16 lut 13:01
nowy : x1+x2= −5 x1*x2=−1
(x1 +x2)2 −2x1x2=−52 +2= 27
(x12 +x22)2 −2x12*2x22= 272 −2(27)=675
Wynik wychodzi 727. Co jest nie tak ?
16 lut 13:09
J:
wynik: 727
16 lut 13:12
J:
masz źle ostatnią linijkę, ma być: 272 − 2(−1)2 = 729 − 2 = 727
16 lut 13:16
nowy : 
Dobra mam już. 2x1
2*x2
2= 2
16 lut 13:17
nowy : Dzięki za sprawdzanie.
16 lut 13:18