Półkole z wpisanym protsokątem
Lorien185: W dane półkole o promieniu r wpisano prostokąt o bokach a i b w taki sposób, że bok a leży na
średnicy półkola. Przy jakiej wartości a/b pole prostokąta jest maksymalne?
dzięki za pomoc! (jakąkolwiek...)
16 lut 12:06
Qulka:

a
2/4+b
2 = R
2
P=ab=a(
√R2−a2/4 i pochodna i =0 i znajdujesz a
16 lut 12:14
J:
| | x | | b | |
P = 2x*b |
| = cosα , |
| = sinα
|
| | r | | r | |
P = 2r
2sinαcosα = r
2sin2α ... ta funkcja ma maksimum dla 2α = 90
0 , czyli dla α = 45
| | a | |
stąd: x = b , czyli: a = 2x = 2b ⇔ |
| = 2 |
| | b | |
16 lut 12:20
Lorien185: dzięki wielkie za pomoc!
16 lut 13:57
Lorien185: Dobrze myślę, że pochodna wychodzi 2r2−a2 / √4r2−a2
Przyrównuję ją do 0 i ostatecznie mam że a=r √2
i a/b =2 ?
16 lut 15:51
J:
robiłaś/eś pierwszym sposobem , w moim wyszedł wynik taki sam
16 lut 15:53
Lorien185: Musiałam robić pierwszym, bo drugiego mi na egzaminie nie uznają, gdyż w poleceniu jest słowo
maksymalne co od razu narzuca nam pochodną....
16 lut 17:05
J:
przecież w moim sposobie też liczymy pochodną , tylko zmienną jest kat α
P = r2sin2α
P' = 2r2sin2αcos2α P' = 0 ⇔ cos2α = 0 ⇔ 2α = 90 ⇔ α = 45
16 lut 17:32