powtóreczka :)
Hajtowy: Powtórka do 2 semestru

Wyznacz ekstrema oraz przedziały monotoniczności
f(x) = x
2 * e
1/x
Sprawdź czy podany schemat jest tautologią:
[p⇒(q⇒r)] ⇔ [(p⋀q)⇒r]
16 lut 11:12
J:
f'(x) = e1/x(2x − 1)
16 lut 11:16
Hajtowy:
I to tyle ?

Wyznacz asymptoty funkcji:
16 lut 11:18
Hajtowy: Tautologia nieaktualna, poradziłem sobie
16 lut 11:18
J:
ad 1) badasz znak pochodnej i ekstrema
16 lut 11:22
J:
wczesniej oczywiście dziedzina funkcji
16 lut 11:23
Qulka:
asymptoty to liczysz granice w krańcach określoności czyli ±∞ ±1+−
będę 2 pionowe x=±1 i ukośna y=x
16 lut 11:26
Hajtowy: Qulka możesz dokładniej to zrobić bo ja tego nie mialem a musze sie tego nauczyc
16 lut 11:26
Hajtowy: Wyznacz ekstrema oraz przedziały monotoniczności
f(x) = x
2 * e
1/x
D
f=R ?
f ' (x) = e
1/x(2x − 1)
No i chyba teraz warunek konieczny do istnienia ekstremum

ale jak?
16 lut 11:38
J:
D = R/{0}
Kiedy pierwsza pochodna się zeruje ?
16 lut 11:39
Hajtowy: Kiedy mianownik > 0 i e1/x > 0 ; wteddy pochodna = 0
16 lut 11:40
Qulka:

Dziedzina : (−
∞;−1) u (−1;1) u (1;
∞)
granice przy każdym nawiasie (bo to kraniec) więc:
| | x3 | | x3 | | x | |
limx−>∞ |
| =limx−>∞ |
| =limx−>∞ |
| =∞ |
| | x2−1 | | x2(1−1/x2) | | (1−1/x2) | |
| | x3 | | x3 | | x | |
limx−>−∞ |
| =limx−>−∞ |
| =limx−>−∞ |
| |
| | x2−1 | | x2(1−1/x2) | | (1−1/x2) | |
=−
∞
granica w punkcie wstawiasz troszkę więcej (+) lub troszkę mniej (−) niż ten punkt i wykonujesz
działamnia
| | x3 | | −1 | |
limx−>−1− |
| =limx−>−1− |
| = −∞ |
| | x2−1 | | 0+ | |
| | x3 | | −1 | |
limx−>−1+ |
| =limx−>−1+ |
| = +∞ |
| | x2−1 | | 0− | |
| | x3 | | 1 | |
limx−>1− |
| =limx−>1− |
| = −∞ |
| | x2−1 | | 0− | |
| | x3 | | 1 | |
limx−>1+ |
| =limx−>1+ |
| = +∞ |
| | x2−1 | | 0+ | |
skoro w nieskończonościach wyszła nieskończoność sprawdzasz czy jest ukośna y=ax+b
| | f(x) | | x3 | | x3 | |
a= limx−>∞ |
| = limx−>∞ |
| = limx−>∞ |
| |
| | x | | x(x2−1) | | x3(1−1/x2) | |
| | x3 | | x3−x3+1 | |
b=limx−>∞ f(x) −ax = limx−>∞ |
| −x = limx−>∞ |
| |
| | (x2−1) | | (x2−1) | |
16 lut 11:41
J:
równanie: f'(x) = 0 ⇔ e1/x(2x − 1) = 0 ⇔ x = ?
16 lut 11:42
Hajtowy: Dziękuję
16 lut 11:44
Hajtowy:
x=1/2
16 lut 11:44