funkcja kwadratowa
"tuman1": Witam
Mam prośbę odnośnie dwóch zadań
1.Niech t{1,2.....30}oznacza dzień miesiąca czerwca, a funkcje f1 i f2 to odpowiednio
wartości akcji biur podróży "Europa" i "Świat" uzależnione od dnia t dokonania ich sprzedaży.
Karol ma sto akcji obu biur, mógł dokonać transakcji tylko w jednym wybranym dniu i zrobił to
14 czerwca. Czy był to najbardziej korzystny termin jeśli:
f1= −t2+37t=120 oraz f2= − 0,5t2+14t+64
zrobiłam w obu deltę potem p oraz q .... i dalej ściana
2.Piotr zaciągnął roczne kredyty w dwóch bankach. Pierwszy wprowadza odsetki malejące liniowo w
czasie w tempie f(t1)= −2t+28 w drugim wysokość odsetek jest największa na początku oraz pod
koniec spłaty kredytu i określona wzorem f(t2)=0,5 t2−4t+25. T oznacza w obu przypadkach
miesiąc−kolejną ratę kredytu gdzie t {1,2,3....12}. W którym miesiącu łączne odsetki od
zaciągniętych kredytów będą najmniejsze ?
Tu kompletnie nie wiem od czego zacząć
Będę wdzięczna za jakieś rozwiązania
16 lut 11:05
Qulka: zadanie 1
jeżeli ma po 100 akcji to musisz dodać te funkcje i dopiero policzyć p i q bo liczy się zysk z
obu transakcji naraz
zadanie drugie
też trzeba dodać do siebie i znaleźć p
16 lut 11:23
"tuman1": Qulka robiłam wcześniej tak jak piszesz, ale odpowiedzi się nie zgadzaja

dalej mur
16 lut 12:18
Qulka: wychodzi że 17stego powinien sprzedać a Tobie co wyszło?
16 lut 12:22
Qulka: a w drugim że w czerwcu
16 lut 12:25
"tuman1": qulka, sorry zgadza się, wyszło ok, walnęłam się w obliczeniu−dzięki
17 lut 12:55