matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
Student:
1
(x−2) * e
(to jest potęga) =
2−x
Zapisujemy w inny sposób
1
e
2−x
∞
= teraz mamy
więc stosujemy regułę d'Hospitala
1
2−x
∞
liczymy pochodną mianownika i pochodną licznika
1
e
2−x
1
(e
)'
2−x
' =
=
1
2−x
1
(
)'
2−x
1
1
e
*(
)'
2−x
2−x
1
(
)'
2−x
Zostanie samo
1
e
(
)
2−x
16 lut 10:30
Qulka:
jaka to granica że Ci wyszły nieskończoności
16 lut 10:33