Analiza matematyczna - n-ta pochodna
Kali: Dla funkcji f(x) = 1 / (1−2x) obliczyc pochodą f(100) (0).
Hej czy moglby ktos pomoc mi rozwiazac to zadanie probowalem to robic z wykorzystaniem ogolnego
wzoru na szereg MacLaurina i wyszedl mi ciąg
1+2*x/1! + 8 * x2/2! + 48 * x3/3! + 384 * x4/4!...... =
I tu jest problem poniewaz jesli chodzi o x skacze on xn jesli chodzi o silnie mamy tu n!
zatem mamy jakby szereg
E xn/n!
niestety nie jest to poprawne gdyz zostaje jeszcze roznie skaczaca stała
1−−> 2 −−> 8 −−> 48 −−> 384. Nie wiem jak to przekształcic zeby obliczyc setna pochodna w
punkcie
zero.
Z gory dziekuje za kazda pomoc
16 lut 08:02
Janek191:
Wstawiasz 0 za x i wyjdzie suma równa 1 .
16 lut 08:09
Kali: Wlasnie prawdopodobnie poprawna odpowiedz to:
f
(100) (0) = 2
100 * 100!
wyprowadzona z ogolnego wzoru MacLaurina
E (f
(n) (0) * x
n) / n!
Nie wiem czy to jest poprawne rozwiazanie ale ktos na tablicy przeksztalcil 1/(1−2x) w szereg
E 2
n * x
n
Nie wiem skad wzial 2
n 
Nastepnie komentarz: W obu szeregach wyrazy przy n−tej potedze x sa takie same
(f
(n) (0)) / n! = 2
n
I stad wzial sie ten powyzszy wynik
16 lut 08:14
Kali: Probowalem to rozpisac na szereg jak wyzej pokazalem i sie zatrzymuje na zamianie ciagu w
szereg
16 lut 08:16
Kali: Juz doszedlem

te stale sie skracaja ladnie z silniami dajac piekny szereg

X
n + 2
n
16 lut 10:54
Gray: Można i wprost: łatwo i przyjemnie:
f(x)=(1−2x)−1
f'(x)=(−1)(−2)(1−2x)−2
f"(x)=(−1)(−2)(−2)2(1−2x)−3
f'''(x)=(−1)(−2)(−3)(−2)3(1−2x)−4
....
zatem widać, że f(n)(x)=(−1)nn!(−2)n(1−2x)−n−1
czyli f(100)(0)=(−1)100100!(−2)100 = 100!2100
16 lut 11:11
Kali: a to nie jest cos w stylu zwyklego rozwiniecie Taylora? tyle, ze wlasnie ze skroconymi
silniami?
16 lut 11:48
Gray: No nie, bo z Taylora to samo wychodzi przy okazji. Mnie bardziej podoba się tamta metoda; ta
moj jest bardziej elementarna (nie wymaga znajomości wzoru Taylora i kilku innych twierdzeń).
Z tym Taylorem to delikatna sprawa: można podać przykład wyjątkowo złośliwej funkcji, dla
której f(n)(0)=0 dla wszystkich n∊N, a która nie jest funkcją zerową (czyli "jej" wzór
Taylora nie jest... jej jej wzorem Taylora).
16 lut 21:51