matematykaszkolna.pl
Dowód twierdzenia o zupełności R BraciaRatujcie: Dowód twierdzenia o zupełności R (ciąg liczbowy jest ciągiem cauchy'ego wtw jest ciągiem zbieżnym). Oto skrypt z dowodem przytoczonego twierdzenia (jest na stronie 36): http://www.mimuw.edu.pl/~mmoszyns/Analiza-dla-informatykow-2014-15/analinf127.pdf Konkretnie chodzi o drugą implikację (i jej ostatni akapit). Mianowicie niniejszy fragment: Ponieważ kn −> +nieskończoności oraz akn −> g zatem możemy wybrać takie s, że
 E 
|aks − g| <

− tutaj wszystko jest dla mnie jasne.
 2 
Pojawia się jednak stwierdzenie: "i jednocześnie ks >= N" − nie rozumiem... dlaczego to zachodzi, dlaczego tak jest? Niby dlaczego ponownie "korzystamy" z wybranego wcześniej N (ustalonego dla odpowiedniego E i spełniającego dla tegoż to epsilona warunek cauchy'ego)? To nie powinno być jakieś "inne N", niż to wybrane wcześniej?
16 lut 03:11
WueR: Stwierdzenie "i jednoczesnie..." tak zacytowane, jak tutaj jest poza kontekstem. Zawsze znajdziemy jakas liczbe ks spelniajaca: ℕ∍ks ≥ N. Jezeli wezmiemy taka liczbe, ale
 ε 
dobierzemy ja "byle jak" to niekoniecznie bedzie spelnione |aks − g| <

.
 2 
16 lut 09:38
WueR: Przypadkowo wcisnalem "wyslij", zaraz dokoncze.
16 lut 09:39
WueR: Stwierdzenie "i jednoczesnie..." tak zacytowane, jak tutaj, jest poza kontekstem. Przy ustalonym N zawsze znajdziemy jakas liczbe ks spelniajaca: ℕ∍ks ≥ N. Jezeli wezmiemy taka liczbe, ale dobierzemy ja "byle jak" to niekoniecznie bedzie spelnione
 ε 
|aks − g| <

.
 2 
Ale wiemy, ze akn → g, a skoro tak, to dobierajac s mozemy je wziac tak duze (wieksze niz to wybierane "byle jak"), ze wlasnie beda od razu spelnione warunki:
 ε 
ks ≥ N i |aks − g| <

.
 2 
Zacytowane przez Ciebie "i jednoczesnie..." jest nierozerwalnie polaczone z "mozemy wybrac
 ε 
takie s, ze |aks − g| <

".
 2 
16 lut 09:46
BraciaRatujcie: Dziękuję ślicznie! Źle interpretowałem zapis ks ≥ N (jakoby zachodziło to od "równo N", a przecież nie musi − i tu mój zonk...), ale przynajmniej wynika stąd, iż rozumiem to, co robię... emotka Pozdrawiam serdecznie!
16 lut 22:47