Graniastosłup prawidłowy trójkątny. Oblicz przekątne
Dawidxq:

Witam, mam zadanie i nie wiem czy dobrze je robię, możecie mnie poprawić?
"Podstawą graniastosłupa prostego jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 8 i 5.
Oblicz długości przekątnych ścian bocznych tego graniastosłupa, jeśli jego wysokość wynosi 10"
naszkicowałem sb taki rysunek i wziąłem się po prostu za wyliczanie każdej z przekątnych.
Przyprostokątne maja po 8 i 5 a przeciw ma
√89 (pita goras), wiec lecę po kolei
d
1 =
√52 + 102 = 5
√5
d
2 =
√82 + 102 = 2
√41
d
3 =
√√892 + 102 = 3
√21
użyłem wzoru na przekątną prostokąta d =
√a2 + b2
Pytanie czy dobrze to zrobiłem?