Siema pomocy z tym zadaniem
Obliczyłem coś ale nie wiem czy dobrze kombinuję! "Trapez
równoramienny o podstawach 6 i 10 oraz kącie 45Stopni obraca się wokół krótszej podstawy.
Oblicz objętość powstałej bryły."
Obliczyłem sb trójkąt prostokątny przyprostokątne mają po 2, przeciw ma 2√2, i że są dwa to
| 8pi | ||
połączyłem sb je w jedno i zrobiłem stożka i obliczyłem jego objętość, wyszło V = | i | |
| 3 |
| 88pi | ||
chciałem po prostu dodać objętość stożka i objętość walca i mam V = | . Dobrze | |
| 3 |
Nie kumam... mam walca takiego jak zrobiłem, teraz inna objętość jest V = 40pi i mam teraz ojąć
| 104pi | ||
od tego dwa stożki? takie coś? V = | Nie czaje | |
| 3 |